As't beesie maar'n naampie heeft ...

Kent u dat ook? Heb je een nieuw jong huisdiertje, moet het ook nog een (passend) naampje krijgen. En ben je fokker met net een nestje wolbaaltjes, tja dan wordt het nog ingewikkelder! Hele systemen worden er bedacht: de één gaat per nest het alfabet af, (alle kittens uit dat nest krijgen een naam beginnend met één bepaalde letter), een ander bedenkt een thema waaruit namen gekozen worden (bijvoorbeeld personage’s uit de film The Lion king, of namen van verschillende soorten bloemen en ga zo maar door) en weer een ander wil alleen maar namen van een bepaalde civilisatie (bv Keltische of Indiaanse namen).

Tot kort geleden loste ik dat heel gemakkelijk op: het jonge diertje kreeg geen naam, totdat één bepaald kenmerk of gedraging mij een bepaalde associatie gaf. Zo werden mijn eerste twee (Nederlandse) katten Mikki en Keetje genoemd. Mikki was een zwart kittig en eigenwijs katertje (later uitgegroeid tot een indrukwekkende 14 kg wegende zwarte panter met priemende goudgele ogen). Zijn vachtkleur en zijn “tuttuttut-gedrag” deden me erg denken aan mijn lievelingstante. Haar naam is Mirian, maar ze wordt door haar man liefdevol Mikki genoemd. Iets dat we allemaal hebben overgenomen. Voor mij was de keuze dus heel eenvoudig: verkeerde sekse of niet, zijn naam werd Mikki!

Keetje is ook weer zo’n geval: ik sliep in die tijd in een serre met een zinken dak. Het cyperse poesje dat toen net een half jaartje oud geweest moet zijn, tippelde vrolijk op mijn serredakje terwijl ze haar nieuwe territorium verkende. Nou was in die tijd net de film “Keetje Tippel” te zien. Niet dat ik (als 9 jarig meisje) wist waar de film over ging, maar het klonk net zo goed als het geluid op mijn dakje! Het is Keetje geworden en altijd zo gebleven (ondanks verschillende ompraat pogingen!!).

Toen ik op een gegeven ogenblik twee albino konijntjes kreeg, die helemaal identiek aan elkaar waren, loste ik het wie-is-wie probleem op door die twee Vroom en Dreesman te noemen. In mijn logica, maakte het dan niet uit welke Vroom was en welke Dreesman, want bij de welbekende keten maakt het tenslotte ook niet uit of je iets van Vroom koop of van Dreesman! Het volgende konijn kreeg ik van mijn man (die toen nog “mijn verkering” was): het was een wit beestje met allemaal donkerbruine vlekken: net rijst-met-krenten-pap! Daar we dit wel een erg lange naam vonden, werd het afgekort tot Rozijntje!

Maar goed: terug op de katten. Al jaren was ik helemaal verliefd op de Perzisch Chinchilla. Dus toen we gingen samenwonen, heb ik net zo lang gezeurd tot Edwin me mijn zin gaf: we zouden naar een fokker gaan en informeren wat een kitten moest kosten. Tjeempie! We schrokken ons een ongeluk! Fl. 1.400,- gulden en dat in 1983!!! Tot ons grote geluk bleek de fokster ons graag te mogen en ook nog eens verre familie van Edwin te zijn. Dit leverde ons een korting van 50% op. Nog wel een enorm bedrag voor twee net zelfstandig geworden jonge mensen in die tijd, maar met een beetje stevig doorsparen, zou dat wel lukken! Ik voelde me net Assepoester met haar goede Petermoei! Nu wilde ik zo’n mooie (en kostbare) dame natuurlijk niet Assepoes of Assie noemen. Toen hebben we Assie verbasterd naar Ashley en haar naam werd Ashley Mistique.

Haar direct mee geleverde vriendinnetje (een rood half persje) was moeilijker te dopen. Maar na een paar dagen als een wervelstorm door het huis razen werd het ons duidelijk: dit was écht een rood duiveltje! De beslissing werd toen vrij snel genomen, Satanique ofwel in kort: Nikky.

Onze derde poes werd bij buren in de schuur geboren. Deze mensen moesten niets van katten hebben en hebben het amper drie weken oude nestje van 5 zonder pardon op straat gegooid. Van de stress heeft de moederpoes de kittens verlaten. Na een poosje afgewacht te hebben, hebben we de kittens gepakt en naar de DA gebracht. Een kitten was al meer dood dan levend, drie kittens hadden veel medische zorg nodig en bleven bij de DA (waarvan slechts twee het overleefde). Eén kitten hebben wij meegenomen en gespeend tot ze vast voedsel kon eten. Het kleine hummeltje slingerde door de kamer heen alsof ze zwaar aan de alcohol was! Zo kwam dus haar naam tot stand: Tipsy!

Een paar jaar later kreeg de HTK poes van een schoonzusje een nestje. Al vanaf het moment dat ze geboren werd, wist ik al: zij komt bij mij! Nu moest ik manlief nog overtuigen dat zij echt voor mij bestemd was! Na heel lang piepen kreeg ik mijn zin: er mocht nog één poes bij komen, maar dat was dan echt het maximum! Het kleine, donderse schildpadje werd heel snel Maxi gedoopt, zodat ik dat vooral niet zou vergeten! Helaas is zij slechts acht maanden geworden… Het hele nestje had een afwijking aan het hartje, waardoor ze op zeer jonge leeftijd overleden…

En toen kwam ons Britje in huis. Hij was al door zijn fokster Pepijn genoemd. Je snapt het al: dat paste hem helemaal niet! Omdat hij zo schuw en wereldvreemd was, hebben we gezocht naar een naam waar hij wat kracht uit kon putten. Al snel viel de keus op de stoere straatkat uit “The Aristocats”: alhoewel hij niet een rooie straatkat is, is hij vernoemd naar Thomas O’Malley the Ally Cat (ofwel Tommy).

De volgende twee poesjes, onze Main Coon meisjes, hadden al mooie namen: Fébé deed ons denken aan Phoebe uit de tv serie Charmed. In die tijd had de tv Phoebe ook een beetje blond/bruin haar, net als onze eigen Fébé. En ons andere meisje had de naam Yael gekregen. In eerste instantie hebben we dit afgekort tot één letter: J (op z’n engels uitgesproken, ofwel fonetisch geschreven djei), waarna we deze afkorting weer verlengd hebben tot Jay (nog steeds de zelfde klant, alleen anders geschreven).

De echte uitdaging kwam met de geboorte van ons eerste nestje. Omdat één kitten al beloofd was aan een vriendinnetje, en zij graag een Whiskey-naam wilde (haar kater had al de naam Dimple) hebben we besloten dat het hele nestje een alcoholisch thema zou krijgen. Nou, ons “hele nest” werden er twee: Chivaz (van de whiskey Chivas Regal) en onze eigen Smirnoff (natuurlijk naar de beroemde wodka).

Hiermee werd de toon gezet: wij voegen ons tot de schaar fokkers die een nestje naar een bepaald thema vernoemen! Mocht u moeite hebben met het kiezen van een goede naam, hieronder een aantal linkjes naar sites waar namen te vinden zijn:
http://www.namen.pagina.nl
http://www.namen.beginthier.nl
http://www.dieren-rassen.nl/katten/namen.html
http://www.20000-names.com/
http://www.lowchensaustralia.com/Names.htm
http://www.petrix.com/catnames